Kérdése van? Hívjon minket! +36203720196

39"-43" Led TV

Ez a méretkategória már a kisebb nappalikba, nagyobb konyhákba, hálószobákba való tv készülékeket tartalmazza. Itt már szinte csak 4K-s tévéket találsz.

Képátló   Felbontás Ajánlott nézési távolság méterben megadva*
2" / 106 cm 4K 0,8
Full HD 1,7
48" / 121 cm 4K 0,9
Full HD 1,9

Még mindig bizonytalan vagy? Gyere be szaküzletünkbe és segítünk a válsztásban!

eBudai - Elektro Budai,  Győr, Mészáros L.u.13.


5termék 15

Így okosítsd fel egyszerűen a tévédet

Óriási kijelző, jó hangzás, netelérés és rengeteg funkció - magától értetődik, hogy televíziódat érdemes bekapcsolnod okosotthonod vérkeringésébe. Szerencsére ezt ma már egyszerűen megteheted.

Megállíthatatlanul tör előre az okosotthon-koncepció, amely egyre egyszerűbben használható, és egyre barátságosabb áron beszerezhető. Néhány tízezer forintból saját digitális asszisztenst telepíthetsz lakásodba, amely előre meghatározott szabályok, valamint hangutasítások alapján kapcsolgatja eszközeidet, szól, ha lejárt a mosás, felolvassa a híreket, receptet diktál, éjjel riaszt, ha gond van, és kedvenc zenéidet is ismeri. Ha mindezt egy tévével is kiegészíted, számtalan új lehetőség nyílik meg számodra. Innentől kezdve hangutasításokkal vezérelheted a televíziód, elindíthatsz filmeket, visszatekerhetsz, a YouTube-on kereshetsz, híreket jeleníthetsz meg, és még sorolhatnánk. Ehhez azonban olyan tévére van szükséged, amely az általad használt ökoszisztémába is beleillik, ellenkező esetben kiegészítő eszközre lesz szükséged. Segítünk tévédet - legyen az okos vagy kevésbé jól felszerelt - bekapcsolni okosotthonodba.

Google vs. Amazon vs. Apple

Ha szeretnél úgy beszélni tévédhez, hogy meg is értse, és szót is fogadjon, alapvetően kétféle úton indulhatsz el. Ma már nem újdonság az, ha egy televíziót okosként kínálnak, ám a megoldások roppant széles skálán mozognak. A legegyszerűbb modellekkel valamiféle zárt rendszert kapsz alig néhány szolgáltatással és ritkán vagy egyáltalán nem frissülő tartalommal. A komolyabb, nagynevű gyártók okostévéi ennél sokkal többet kínálnak, így például a Samsung, az LG, a Sony, a Philips vagy a Panasonic is sok-sok applikációt tartalmazó áruházat tart fenn, illetve a gyári alapszolgáltatások között is számtalan hasznos megoldást találsz. A drágább modelleket a távirányítóba szerelt mikrofonnal irányíthatod a gyártó által meghatározott parancsszavakkal. Ez alapszintű vezérlést jelent, illetve a keresések, szövegbevitel során veheted hasznát.

Ha azonban valóban okostévét szeretnél, amely felismeri a hangodat, ismeri kedvenceidet és megérti a hosszabb parancsaidat is, egy digitális asszisztenssel kell összekapcsolnod.

Háromféle ökoszisztéma terjedt el: az Amazon Alexa, az Apple Siri és a Google Asszisztens. Ez a három rendszer kellőképpen fejlett, és fejlesztőik felkészítették őket arra, hogy videós tartalmat is megjelenítsenek a kompatibilis kijelzőn, esetünkben a tévén.

A fejlesztés évek óta folyik, és néhány tévégyártó már el is jutott odáig, hogy valamely ökoszisztémával kompatibilissé tette készülékeinek egy részét, ez azonban ma még a drágább modellek kiváltsága, és nem minden esetben élvezheted a teljes funkcionalitást. A 2019/2020-as, topkategóriás modelleket választva már jó eséllyel találkozhatsz valamelyik megoldással. Nem csupán az ökoszisztémába bekapcsolódásra készítették elő ezeket a készülékeket, egyenesen a tévének vagy a hozzá tartozó távirányítónak (ebben rejlik a mikrofon) is kiadhatod a parancsot. Ez azért előnyös, mert nem kell hozzá okoshangszórót beszerezned, vagyis spórolhatsz egy kicsit, és például a tévéden keresztül utasíthatod egyéb okoseszközeidet. Persze ha mégis van már különálló okoshangszóród, az csak előny, a kiváló minőségű, érzékeny mikrofonok távolról is jól hallják komplex parancsaidat.

Így lesz nagyon okos

Akkor se bánkódj, ha készüléked nincs felkészítve a digitális asszisztensekre. Ilyenkor sincs minden veszve, ugyanis mindhárom ökoszisztémához lehet kapni megfelelő tévés egységet. Ez általában egy miniatűr eszköz, amelyet a televízió HDMI-portjához kell csatlakoztatni, majd tápellátást biztosítani számára. Ez egészen barátságos rendszerkövetelmény, és jól mutatja, hogy régebbi tévé vagy akár egy szimpla monitor is elegendő hozzá.

A Google ChromeCast, Apple TV vagy Amazon Fire TV Stick nevekre keresztelt eszközök a legtöbb streaming szolgáltatást ismerik, tudásuk alkalmazásboltban tovább bővíthető, és saját tartalmaidat is egyszerűen kiküldheted rájuk, hogy azok azonnal megjelenjenek a tévéden.

Google ChromeCast

Apró púderes dobozka a ChromeCast, amelyből alap- és ultra változat is elérhető. Utóbbi 4K streamelésre is alkalmas, ám kétszer annyiba kerül, ezért érdemes jól megfontolni megvásárlását. A Google eszköze kifejezetten a streamelésre, az okosotthon-integrációra lett kifejlesztve, így például klasszikus távirányítót sem kapsz hozzá. A Wi-Fi beállítását követően a Google Home mobilappban tudod hozzáadni ChromeCasttel felszerelt tévédet okosotthonodhoz. Ettől kezdve tévédet a Home applikációban megadott néven "szólíthatod meg", így például küldhetsz rá tartalmat más eszközödről, illetve a rengeteg támogatott streaming szolgáltatásból kiválasztva indíthatod el egy film vagy sorozat lejátszását. A ChromeCast eszköz nem feltétlenül ér fel tudásban konkurenseihez, cserébe végtelenül egyszerűen telepíthető és használható, emellett androidos készülékkel és windowsos PC-vel nagyon jól képes együttműködni.

 

Amazon Fire TV Stick

Az egyik első és sok tekintetben mind a mai napig piacvezető digitális asszisztens az Amazon Alexa. Az ehhez készült Fire TV Stick a legegyszerűbb eszköz a sorban, alig 2-3 ezer forinttal drágábban - nagyjából a Google ChromeCasttel egy szinten - már a 4K-s verziót is megszerezheted. Létezik egy kocka alakú Fire TV Cube is, amely közel 40 ezer forintba kerül, cserébe azonban saját hangszórója és mikrofonja van, gyors, 8 helyett 16 GB tárhelyre telepíthetsz applikációkat, és egy LAN-adaptert is találsz a dobozban. Az Amazon Fire TV-k hatalmas előnye, hogy egy hagyományos távirányítót is kapsz hozzájuk, amelyben ott rejtőzik a mikrofon, így nem feltétlenül szükséges a külön okoshangszóró a lakásban, sem mobiltelefon vagy tablet a vezérléshez. Az Amazon rendszere roppant érett, ami nem csupán a hardver képességein, de saját appáruházának óriási kínálatában is meglátszik. Itt minden streaming szolgáltatás elérhető, emellett rengeteg hasznos programot és játékot is beszerezhetsz egyetlen parancsszóval (vagy gombnyomással).

Apple TV

Az Apple és saját digitális asszisztense, a Siri is elérte a tévék világát. A könnyen felismerhető ikonokból felépülő, letisztult kezelőfelület, az elegáns készülékforma, na és persze a nagyon magas ár ismerősek lehetnek. A parancsokat az Apple HomePodon és az ötletes, érintőfelületes távirányító mikrofonján keresztül is kiadhatod, és természetesen ennek az eszköznek sem jelent gondot a HDR, illetve a 4K felbontás - egy igazán erős, A10-es SoC dolgozik benne. Amennyiben MacBookot és/vagy iPhone-t használsz, az integráció és a kezelés az Apple-től megszokott módon nagyon felhasználóbarát lesz.

Az ideális választás

Ha már belefogtál okosotthonod kiépítésébe, és telepítettél digitális asszisztenst is, nem javasolt egy másik rendszert támogató tévét vagy streaming eszközt választanod. Tévéválasztáskor érdemes megnézned, hogy a kiszemelt modell pontosan melyik ökoszisztémát milyen szinten támogatja, így megspórolhatsz egy kis pénzt. A három streameszköz mindegyikének megvan a maga előnye és hátránya, ha azonban még nincs digitális asszisztensed, és a tévédnél kezdenéd a fejlesztést, az Amazon Fire TV 4K-t (vagy a Fire TV Cube-ot) ajánljuk. Az érett ökoszisztémához fejlett hardver, nagyon jó kompatibilitás és mindegyik vetélytársánál jelentősen alacsonyabb ár társul. A gond csupán az, hogy (egyelőre) egyik rendszer sem ért magyarul.