Kérdése van? Hívjon minket! +36203720196

Hogyan válasszak mosógépet?
Budai F.
Budai F.
2022.07.05 10:41

Hogyan válasszak mosogatógépet?

Hogyan válasszak mosogatógépet?

Hogyan válasszak mosogatógépet?

Egyszerűen, érthetően.

Hogyan válasszak mosogatógépet?

Megszületett a döntés, mosogatógép kell! Mihez kezdjek, mire figyeljek?

 

Talán a legfontosabb a méret.

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy nincs hely vagy kialakításfüggőség akkor szabadon választhatsz. Gondold végig, hogy milyen az életritmusod, hány személyre kell mosogatni és milyen gyakran főzöl. Ha egyáltalán nem vagy csak hétvégén főzöl akkor lehet, hogy elég a keskeny mosogatógép (45 cm széles). Az evőeszközök, poharak tányérok ebben is elférnek. Miden más esetben a teljes méretű (60 cm széles) mosogatógépet ajánljuk.

 

Szabadon álló mosogatógépek.

Ezeknek a gépeknek fix előlapja van. Jellemzően fehér vagy inox (ez lehet szürkére festett is) illetve elvétve találkozhatunk feketével is. Szokták a munkalap folytatásaként beépíteni illetve gyakori, hogy a fedlapot levéve betolják a munkalap alá. Ha ilyet szeretnél mindig kérdezz rá, hogy a fedlapot eltávolítva él-e a garancia rovább! Nem minedgyik gyártó engedi garanciavesztés nélkül levenni a fedlapot... Pl. a Beko egyáltalán nem csinál ebből gondot.

Előnyük ezeknek a gépeknek a beépíthetőnél kedvezőbb ár és az, hogy nem kell hozzá ajtólap - mely régebbi konyhabútoroknál okozhat gondot - illetve nincs plusz költség az ajtólap beszerzésével.

Hátrányuk a kötött szín ami nem bizos, hogy illik a meglévő konyhabúrhoz.

 

Beépíthető mosogatógépek.

Élvezérelt mosogatógép:

A mosogatógép ajtaját enyhén kinyitva tudjuk a gépet kezelni és ajtó becsukásával indul a kiválasztott proram. Ebben az esetében egy kb. 72×60 centiméteres (modellenként eltérő méretű) bútorlapot kell a mosogatógép ajtajára szerelni. A típus előnye, hogy ez illeszkedik legjobban a meglévő konyhabútorba, hátránya viszont, hogy a kezelőszerveket csak a készüléket kinyitva lehet látni, vezérelni. Adott esetben ez előny is lehet: például a gyerekek bezárt állapotban nem tudják a gombokat nyomkodni. A mosogatás folymata a magasabb felszereltségű modelleknél a padlóra kivetített indikátorral követhető nyomon.

Kezelő paneles mosogatógép:

Ezeknél a gépeknél akezelőszervek mindig láthatóak a panel adott esetben a szomszédos fiókkal fut egy szintben. Ennél a típusnál szükség van egy 60×60 centiméteres (modellenként eltérő méretű) bútorlapra, melyet a mosogatógép ajtajára kell szerelni, és így kívülről csak a kezelőpanel látható. A készülék kialakításának egyértelmű előnye, hogy a mosogatás közben is rápillanthat a kijelzőre pl. maradékidő kijelzés, program stb...

 

Az energiafogyasztás és a zaj.

A fogyasztás fontos választási szempont. Az energiaigény egyszerűen elolvasható a mosogatógép címkéjén, amelyen ha az A megjelölés látja, az a termék a legjobb.
További jelölések lehetnek B, C, D, E, F, G, a G jelzésű a legkevésbé hatékony mosogatógép. A legjobb osztályozás természetesen minden paraméter esetén az A osztály. Bár az alacsonyabb besorolás nem jelenti azt, hogy használat után az evőeszközökön ételmaradékok maradnak. Az általános szennyeződések eltávolítottak, észrevehető különbség csak a nagyon piszkos eszközök esetén figyelhető meg a különböző besorolású típusok között.A vízfogyasztási tartomány 8-24 liter, még az olcsóbb modellek esetén sem haladhatja meg a 25 litert.

Ha főleg esténként használjuk a mosogatógépet, akkor érdemes megnézni a zajjal kapcsolatos részleteket. A zajos mosogatógép zavaró lesz. Normál esetben az érték mintegy 50 dB, de a modern típusok esetén már a 40 dB környékén mozog.

 

Funkciók/programok:

SteamGloss:

A SteamGloss mosogatógép lehetővé teszi, hogy a edények ne veszítsék el a fényüket. A gőz technológia segítségével a poharak akár 30%-kal jobban ragyognak, mint hagyományos mosogatógép esetében

Ventilációs szárítás:

A légáramlást fokozó, aktív ventilációs rendszer növeli a szárítási teljesítményt és a mosogatást követően tapintható hőmérsékletűvé hűti le az edényeket.

Auto program:

Az automata mosogatási program az érzékelők segítségével biztosítja az optimális mosogatást.

Gyerekzár:

Segítségével megelőzhető az éppen futó program véletlenszerű megszakítása és a kiválasztott beállítások megváltoztatása.

Szennyezettségszint-érzékelő:

Az edények szennyezettségi fokának érzékelésével biztosítja a maximális mosogatási teljesítményt és optimális szinten tartja a víz- és energiafogyasztást.

Telítettség-érzékelő:

A takarékosság érdekében az elmosandó mennyiséghez igazítja a vízmennyiséget. Megakadályozza a vízpazarlást.

Vízkeménység-érzékelő:

Miközben mind a gépet, mind az edényeket megóvja a vízkőtől, az optimális vízkeménység-beállítással fokozza a mosogatási teljesítményt.

Extra gyors funkció:

A mosogatási teljesítmény változása nélkül az összes program időtartamát 25%-kal lerövidíti.

LCD kijelző:

Lehető teszi a mosogatás összes fázisának, a fennmaradó időnek, a só és öblítő állapotának megjelenítését.

1 Gombos készülék:

Az intelligens szenzorok segítségével a gép elemzést végez és kiválasztja a legalkalmasabb mosogatási programot. Egyetlen érintéssel és 11 különálló érzékelő segítségével maximális mosogatási teljesítményt biztosít.

Érdemes elgondolkodni, hogy a fentu funkciók közül ténylegesen melyikre van szükségünk. Gyakran előfordul, hogy olyan készülék kerül kiválasztásra mely tudásának csak töredékét használják ki. (Pont az nincs használva ami sokba került...)

 

Nem mindig könnyű eldönteni, hogy milyen mosgatógépre van szükség. Érdemes a közvetlen környezetünkben tájékozódni, véleményeket kikéreni, fórumokban utána olvasni. Hozzáértő eladó is sokat tud segíteni.

Nem mindig a drága a jobb....

 

 

 

Budai F.