Kérdése van? Hívjon minket! +36203720196

Hogyan válasszak mosógépet?
Budai F.
Budai F.
2022.06.20 11:36

Hogyan válasszak mosógépet?

Hogyan válasszak mosógépet?

Hogyan válasszak mosógépet?

Egyszerűen, érthetően.

Hogyan válasszunk mosógépet?

Megszületett a döntés, új mosógép kell! Mihez kezdjek, mire figyeljek, hova menjek?

 

Mit kell először eldöntenem új mosógép vásárlása esetén?

Talán a legfontosabb a rendelkezésre álló hely nagysága. Ha már volt mosógéped akkor egyszerűbb a helyzet, a régivel megegyező méretű új készülékkel nem lesz gondod. Mi van ha nagyobb gépet sezeretnék? A felültöltős gépek mérete szélesség/mélység állandó (40x60 cm), a magasságban viszont lehet pár cm eltérés (84-92 cm). Az elöltöltős gépek szélessége/magassága 60x84 cm) állandó a mélysége viszont jellemzően változó (37-65 cm).

A felültöltős gépek a felnyíló ajtó mgasságára is kell figyelni (nem biztos, hogy egy kazán vagy bojler alá behelyezve teljesen ki tudod nyitni...). Az elöltöltős gépeknél szintén figyelni kell arrra, hogy az ajtót teljesen ki tudd nyitni.

 

Elöltöltős mosógépet szeretnék, mire figyeljek?

Először is a mélysége a gépnek, fontos hogy egyáltalán beférjen az adott helységbe - nem egy mosógépet visszahoztak, hogy nem fér be a fürdőszoba/mosókonyha ajtaján...

Az elöltöltős mosógépek  betöltésáhez le kell hajolni, viszont ezek általában takarékosabbak, kevesebb mosószert igényelnek és nagyobb kapacitásúak. Előnyük ezeknek a gépeknek az is, hogy szárítógép helyezhető a tetejére (egy összekötő keret segítségével). Néhány típust pult alá is lehet építeni, így ha nem fér el a fürdőszobában, akkor  a konyhabútorban is elhelyezhető.

 

Felültöltős mosógépet szeretnék, mire figyeljek?

Ha a mosógép felett akadály van (polc, kazán, tetőtér..) az ajtó nyitása problémás lehet. A felültöltős mosógépek kevésbé energiatakarékosak és csndesek mint elöltöltős társaik. Legnagyobb előnyük a kényelmes pakolhatóságuk.

 

Eldöntöttem, hogy milyen rendszerű gép legyen, milyen paraméterekre figyeljek még?

Töltet: Jellemzően az határozza meg, hogy hány személy él az adott háztartásban. Átlagos használat és ruhamennyiség esetén az ajánlott:

  • 1 főre: 4-5 kg
  • 2 főre: 5-6 kg
  • 1 gyermekes családnál: 6-7 kg
  • 2 gyermekes családnál: 6,5-7 kg
  • 3 vagy több gyermekes család esetén 7 kg feletti

Ez nyilván változik ha valakinek olyan munkája, hobbija van ami extrém mosoás mennyiséget generál. (Autószerelő/sportoló stb..) Számít az is, hogy ki milyen ritmusban él: minden nap mos vagy csak hétvégén. Figyelni kell arra is, hogy nagy méretű/súlyú ruha/pléd mosására szükség van-e. Átlagos családban 8 kg kapacitású mosógépnél nagyobbra ritkán van szükség.

Energia takarékosság: alapvetően a víz- és áramfogyasztás számít. Minél magasabb a kategória annál takarékosabb a mosógép. Korábban A+, A++, A+++ jelöléssel látták el a készülékeket, melyet az A-G jelölés váltott fel.

Centrifuga fordulatszám: jellemzően 800-1600 között van. Minél magasabb, annál szárazabbra centrifugálja a ruhát. (Leginkább az 1000 - 1200-as fordulató mosógépek fogynak.) Fontos, hogy magasabb centrifuga fordulatot csak az arra nem érzékeny ruhákon szabad alkalmazni. Szárítógép használat esetén a jobban kicentrifugázott ruhák gyorsabban, kevesebb energiafelhasználással száradnak meg.

Zajszint: nem mindegy, hogy mosás küzben nem lehet egymással szót érteni vagy alig hallani, hogy dolgozik a mosógép. Legcsendesebbek a direkt hajtású gépek, de a szíjhajtásúak között is vannak kimondottan csendes modellek is.

Programok: a  leggyakrabban használt programok, pamut, műszálas, főző és gyorsprogram minden készüléknél elérhető. Ezen kívül rengeteg specialitást találunk a legtöbb márkánál pl. anyagfüggő (selyem, gyapjú, stb…), illetve színekre optimalizált programok (fekete, fehér, színes ruháknak stb...). Ha kisbaba van a családban, megbízható választás lehet egy olyan gép, amelyben van valamilyen antibakteriális vagy gőz program. Ezek magas hőmérsékleten mosnak, rendkívül alapos öblítéssel a legapróbb mosószermaradványt is eltávolítják, és elpusztítják a baktériumokat. Érdemes végiggondolni vásárlákor, hogy valóban szükség van-e a 12-18 programot tudó gépre mikor a tapasztalat az, hogy jellemzően 2-4 programot használunk legtöbben.

Szárító funkció: Örökös kérdés, hogy a mosó-szárító gép egyben vagy külön mosógép és szárítógép a jobb megoldás? A mosó-szárító gépeket azokna ajánljuk akik helyhiány miatt nem tudnak külön szárítógépet elhelyezni és a szárító funkciót csak akkor szeretnék használni amikor az időjárás miatt nem lehet kiteregetni. Ezek a gépek jellemzően 60-65 cm mélységűek mely méretet az elhelyezés során figyelembe kell venni. Fontos, hogy a mosás szárítás funkciók együttes használta esetén egy teljes ciklus 4-6 óra hosszan is tarthat.

 

 

Budai F.